INTERVIU DE ANGAJARE în "Sillicon Valley-ul României". Joburile şi ofertele pe care GIGANŢII DIN IT le au pentru tinerii români
Persoanele care vor să se angajeze în domeniul IT pot aplica pentru locuri de muncă în cadrul filialelor locale ale unora dintre cele mai cunoscute companii din această industrie, dar trebuie să ştie că, de cele mai multe ori, experienţa şi atitudinea pozitivă şi competitivă sunt unele dintre principalele lucruri cerute de către angajatori. Cunoaşterea unor limbi străine este, de asemenea, foarte importantă când aplici pentru un astfel de post, iar abilitatea de a vorbi fluent limba engleză este obligatorie în cele mai multe cazuri.
Studenţii facultăţilor din domeniu pot, la rândul lor, să intre în echipele unor cunoscute companii din domeniu prin intermediul programelor de internship şi pot obţine diferite beneficii în urma colaborărilor pe care giganţii în IT le desfăşoară alături de instituţiile de învăţământ din ţară. Absolvenţii unor astfel de instituţii au posibilitatea de a găsi, de cele mai multe ori, un loc de muncă imediat după terminarea studiilor. "Există o cerere foarte mare. Nu am auzit de şomeri în zona de software. În momentul de faţă piaţa absoarbe tot", a declarat Florin Talpeş, directorul executiv al companiei Bitdefender, în cadrul forumului ZF Digital 11, care a avut loc recent.
Atunci când vine vorba despre beneficiile financiare pe care le poate obţine un angajat al unei companii din domeniul IT, firmele de top sunt foarte stricte şi au o politică de confidenţialitate puternică în acest sens, salariul fiind discutat, în general, doar în cadrul interviului final. Cu toate acestea, Talpeş afirmă că "cineva care se angajează într-o firmă de software din Bucureşti are foarte multe şanse ca după doar un an de experienţă să câştige 1.000 de euro pe lună".
Cât de greu este să te angajezi la Microsoft : "Dacă aveţi cunoştinţele necesare, primiţi un loc de muncă"
Pentru a obţine un loc de muncă în cadrul companiei Microsoft din România, o persoană trebuie mai întâi să caute pe internet eventualele posturi vacante şi să aplice pentru acestea.
"Dacă aveţi cunoştinţele necesare, primiţi un loc de muncă", a declarat pentru gândul Ronald Binkofski, directorul executiv al Microsoft România.
În prezent, la acestă companie există 13 posturi vacante, în birourile sale din Bucureşti, conform site-ului de recrutare a forţelor de muncă Best Jobs. Acestea sunt Office Support Engineer, Support Manager, Outlook Support Engineer, SharePoint Support Engineer, Staffing Consultant, Core Support Engineer, SQL Support Engineer, Unified Communications Support Engineer şi Exchange Support Engineer.
Candidaţii care vor să aplice în vederea obţinerii posturilor trebuie să cunoască foarte bine limba engleză şi să aibă, de preferat, şi cunoştinţe de limba franceză sau germană, trebuie să ştie să folosească programele dezvoltate de Microsoft, să aibă studii în domeniu şi experienţă.
Salariul este discutat întotdeauna în cadrul interviului final, iar pe lângă acesta cei de la Microsoft susţin că oferă şi alte beneficii angajaţilor lor, cum ar fi traininguri, expunere la tehnologiile companiei, vouchere pentru masa de prânz, telefoane mobile şi laptopuri.
Atunci când vine vorba despre calităţile angajatului perfect Microsoft, Binkofski spune că totul diferă de la o divizie la alta.
Astfel, pentru divizia de tehnologie, un angajat al companiei Microsoft trebuie să cunoască în detaliu tot ceea ce ţine de tehnologiile dezvoltate de companie, dar şi să cunoască, la nivel avansat, limbi precum germana, engleza sau italiana.
Dacă vorbim despre divizia de vânzări şi marketing a subsidiarei Microsoft în România, angajatul trebuie "să aibă o atitudine foarte bună, experienţă şi să arate că are potenţial. Acestea sunt lucrurile pe care le căutăm", a mai adăugat directorul executiv Microsoft.
Studenţii facultăţilor de IT din ţară au şi ei posibilitatea de a intra în echipa gigantului american, încă din timpul studiilor, prin programele de internship pe care compania multinaţională le oferă.
"În general, angajăm studenţi pe divizia noastră tehnică. Venim în întâmpinarea universităţilor cu programe de internship, programe care constau în vizita studenţilor pe parcursul unei luni. Ei pot să lucreze cu noi, să vadă cum este şi poate chiar să fie angajaţi", a declarat Binkofski.
Studenţii facultăţilor din domeniu pot fi "crescuţi" de Lenovo "în interes comun"
Pentru a obţine un loc de muncă în cadrul companiei Lenovo, persoanele interesate trebuie să acceseze site-ul oficial de recrutare, Lenovo Careers, şi să îşi depună aici aplicaţia.
"Avem un site regional pe care se afişează posturile libere. Aici se afişează atât posturile la nivel local, cât şi cele de la nivel regional. Trebuie doar să aplice", a declarat pentru gândul Andrei Neţin, director executiv Lenovo România.
Comentarii