Edvin Marton şi Stradivarius, de Crăciun
Foto: mediafax
Violonistul Edvin Marton
Cunoscutul violonist de origine ucraineană va susţine mâine şi poimâine două concerte pe scena Sălii Palatului, în cadrul Galei Crăciun Vienez.
Edvin Marton va evolua, ca invitat special al galei, alături de European Royal Orchestra, sub bagheta dirijorului austriac Gottfried Rabl. Pe numele real Lajos Csüry, Martin - care este cunoscut şi în calitate de compozitor - s-a născut pe 17 februarie 1974, în Tiszaújlak, Ucraina.
Obţine succesul internaţional la Jocurile Olimpice de la Torino, în 2006. Marton cântă la o vioară Stradivarius Golden, veche de peste 300 de ani (aceasta a fost creată în 1698) şi care valorează aproximativ 4 milioane de dolari. Artistul a obţinut acest drept până la sfârşitul vieţii, în urma câştigării competiţiei internaţionale „Golden Violin Award".Câştigător al unui premiu Emmy
Cele mai cunoscute piese din discografia lui Edvin Marton sunt „Romeo and Juliet" - cu care a şi câştigat un Premiul Emmy, în 2006, la categoria „Cea mai bună compoziţie" - , „O Sole Mio", „Hungarian Rhapsody No. 6", „Tosca Fantasy", „The Godfather", „Love Story" şi „Love in Venice". Marton este aclamat şi pentru momentele artistice susţinute alături de patinatorul rus Evgeni Plushenko.
Gottfried Rabl este posesor a trei licenţe universitare, de cornist, corepetitor şi dirijor. Şi-a valorificat toate competenţele licenţiate, făcând parte dintr-o formaţie de muzică de cameră, cântând la corn, dar şi ca acompaniator de lieduri. Ca dirijor, a creat o trupă specializată în interpretarea muzicii de teatru contemporan. Pasiunea lui Rabl pentru muzica contemporană a fost desăvârşită în cadrul colaborării strânse cu Leonard Bernstein în SUA, în Italia, dar şi la Viena.
Cunoscător al cinci limbi de circulaţie internaţională, inclusiv româna, Gottfried Rabl a realizat printre numeroase proiecte şi unul extrem de original care a constat într-o serie de albume pe care a adăugat acompaniamentul la vocea lui Enrico Caruso.
Vioara, păzită de bodyguarzi
Marton a ajuns deja în Bucureşti, iar celebra sa vioară Stradivarius (care, de fapt, este proprietatea Swiss Bank şi se află printre cele numai opt viori din lume de o asemenea calitate) este păzită fără întrerupere. Conform regulilor, protecţia viorii trebuie asigurată nonstop. De la aeroport până la hotel, sala de repetiţii, conferinţe de presă sau emisiuni şi în alte locuri în care artistul va merge împreună cu vioara Stradivarius, vor fi prezenti şi câţiva bodyguarzi.
Marton a susţinut la Bucureşti, în anul 2008, un turneu dedicate viorii Stradivarius, intitulat „Stradivarius Concert Show". Despre experienţa de a cânta la un Stradivarius, violonistul mărturisea: „Trăiesc nişte emoţii speciale atunci când cânt la această vioară. Sunetele Stadivarius sunt unice în lume. Nu se compară cu nimic altceva. Nimeni nu ştie exact secretul Stradivarius. Cel mai probabil este vorba de lemnul folosit sau lacul, ele fac acest instrument cel mai preţios din lume. Atunci când cânt simt prezenţa lui Antonio Stradivari. E magic".
Repertoriul Galei Crăciun Vienez va cuprinde cele mai cunoscute opere semnate de Johann Strauss şi Johannes Brahms, inclusiv valsurile vieneze.
"Sunetele Stadivarius sunt unice în lume. Nu se compară cu nimic altceva. Nimeni nu ştie exact secretul Stradivarius. Cel mai probabil este vorba de lemnul folosit sau lacul, ele fac acest instrument cel mai preţios din lume."
Edvin Marton
violonist
Repertoriul Galei Crăciun Vienez 2011
Partea I
1. El Padrino
2. Dmitri Şostakovici - Valsul Nr. 2
3. Don't cry for me Argentina
4. The Dubliners
5. Hava Nagila
6. Victory Bond
7. Conquest of Paradise - My Way
8. Amazing Grace
9. Circus Renz
10. La Traviata
11. Strauss Walzer Medley
12. Radetzkymarsch
13. Alte Kamaraden
Partea a II-a
1. Franz von Suppé, „Cavaleria uşoară", Uvertura
2. Johannes Brahms, Dans ungar" nr. 6
3. Johann Strauss, „Kaiser Walzer"
4. Johann Strauss, „Tritsch-Tratsch", Polka
4. Johannes Brahms, „Dans ungar" nr. 5
5. Johann Strauss,„Liliacul", Uvertura
6. Johann Strauss "O viaţa de artist" - Vals Op. 316
7. Johann Strauss "Tunete şi fulgere" - Polka
8. Johann Strauss "Dunărea albastră" - Vals Op. 314
9. Johann Strauss Radetzkymarsch
Biletele pot fi achiziţionate din reţeaua Eventim, iar preţurile variază între 80 şi 300 de lei.
Comentarii